06 maj 2012

SN lät två debattörer argumentera för att behålla eller avskaffa sexköpslagen.

FÖR sexköpslagen - Johan Pehrson (FP):

1. Kvinnokroppen är ingen handelsvara.
2. När få kvinnor frivilligt vill sälja sin kropp blir andra, framför allt kvinnor och barn, tvingade. De prostituerade är ofta lågutbildade, marginaliserade, traumatiserade och kommer från fattiga länder och vill lämna prostitutionen. Jag väljer att stå upp för dem som tvingas. 
3. Om vi vill ha verklig jämställdhet måste vi bekämpa sexköp. Grovt förenklat: män står för efterfrågan och kvinnor för utbudet. Om en kvinnlig politiker eller företagsledare sätter sig vid ett förhandlingsbord med män som tillbringad föregående kväll på bordell präglar det förmodligen deras syn på henne - och på alla andra kvinnor. 
4. Lagen är unik eftersom den endast kriminaliserar köp av sexuella tjänster, inte försäljning. Den stigmatiserar inte de prostituerade utan sexköparen. Skammen ska läggas där den hör hemma. 
5. Polisen vittnar om att lagen är normerande, det vill säga fler avhåller sig från sexköp. Svensk polis var till en början skeptisk till sexköpslagen, men nu ser man att den håller människohandlare borta från vårt land. 

EMOT sexköpslagen - Pye Jakobsson, mångårig motståndare till lagen:

1. WHO och UNAIDS är emot kriminalisering av sexarbete, även sexarbetares kunder då det påverkar sexarbetares säkerhet och hälsa. 
2. Lagen bygger  på sexarbetare som "offer", detta förstärker det sociala stigmat och påverkar negativt hur människor blir bemötta av myndigheter, rättsystem och hälsovård.
3. När man säger att ingen kan välja att arbeta med sex, och vägrar lyssna på individens upplevelse gör man människor till objekt snarare än subjekt i sina egna liv. 
4. Sexarbetare som pratar om rättigheter blir tystade genom att bli ignorerade då de anses antingen lida av ett falskt medvetande, inte vara representativa för gruppen eller vara kontrollerade av en tredje part. 
5. Utländska sexarbetare anses, då alla enligt lagen är offer, automatiskt antas vara traffickingoffer. Den personliga upplevelsen diskrediteras och deras trovärdighet ifrågasätts om de inte passar in i nuvarande politiska agenda.  


(You go Pye!!!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar